Loading Laddar...
 
timrå.jpg

Information om kursen

Krav på föraren för AM-körkort

För att få ta ett körkort med behörighet AM måste du ha en godkänd utbildning från utbildare samt ett godkänt kunskapsprov från Trafikverket. För att få göra utbildningen krävs att du ansöker om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och får detta godkänt, samt att du har en giltig legitimation. Här kan du läsa om vilka legitimationer som är godtagbara för utbildning och prov.

Utbildning

Utbildningen för AM kan du starta tidigast när du är 14 år och 9 månader gammal. Teoriprovet får du sedan tidigast skriva på din 15-års dag. Utbildningen för AM är sammanlagt 13 timmar. Den innehåller både teoretiska och praktiska moment som övningskörning i trafik. Uppsikt under övningskörningen sker av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåtet. Det är viktigt att du redan från början förstår att teorin och körningen hör ihop - teorin ska du lära dig för körningens skull. Skyddskläder, hjälm och moped står trafikskolan för.

I AM-paketet ingår hela den lärarledda teorin & körningen samt material/interaktivt material och frågor via Elevcentralen.

Utbildningens delar i turordning:

  • Vi börjar med 8 timmar lärarledd teori där vi berör 4 olika ämnen; mopeden, människan & miljön, grundläggande trafikregler och trafikregler del 2 för med trafikerade miljöer. På teorilektionerna får du inte bara lyssna till föreläsningar utan du kommer också att få delta i diskussioner, värderingsövningar och grupparbeten. För att göra teorin så intressant som möjligt så använder vi också oss av filmer och digitala bildspel. Redan innan teorikursen kan  du med fördel påbörja teorifrågor på internet.

  • Manöverkörning 60 minuter på en körgård. Vi kommer här träna på hur man hanterar mopeden med de olika reglagen, kurvteknik och hur man bromsar mopeden på ett säkert sätt. När övningarna är klara kommer du ha en bra uppfattning om din egen förmåga att hantera mopeden och hur du säkert kontrollerar den trafiksäkert.

  • Körning i trafik 180 minuter avslutar utbildningen. Här startar man med mindre trafikerade vägar, landsväg och sedan avslutar man i starkt trafikerade vägar där riskfyllda situationer ingår. Du och din trafiklärare kommunicerar med varandra under pågående körning.

Observera att antalet nämnda lektioner ovan är ett minimumkrav från Transportstyrelsen och är obligatoriska. Det kan behövas fler lektioner om man inte uppfyller kraven för momenten, dessa ingår ej i paketpriset. 

När du har slutfört utbildningen och är godkänd anmäler vi det vidare till Trafikverket. Tid för skrivning bokar vi på trafikskolan in åt dig i förväg. Före teoriprovet skrivs ska alla dina teorifrågor på internet vara godkända. 

Här kan du se kommande datum samt boka plats!

Extra hjälp med teorin

Vi har extra hjälp inom dyslexiområdet, som både kan ge elevstöd i teorin och körningen. Privata teorilektioner kan vara ett exempel på extra hjälp, eller ett långsammare tempo på körlektionerna där man väver in det teoretiska mer än vanligtvis. Vi har jobbat efter många olika arbetssätt med våra elever, allt efter era önskemål, så fråga gärna.

Godkänt kunskapsprov

Direkt efter provet får du får ett skriftligt beslut på att provet är godkänt, och resultatet skickas till Transportstyrelsen.

Därefter får du besked om att ditt körkort är utfärdat. Inom fem arbetsdagar skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen och inom två månader. Du måste då visa upp en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling).

Observera att om du vid provtillfället ansökt om och fått beviljat ett undantag från krav på identitetshandling så gäller det beslutet INTE vid uthämtande av körkort. Då måste körkortsinnehavaren själv kunna identifiera sig med en godtagbar identitetshandling.

Till dess att du har fått körkortet måste du, när du kör, ha med dig en handling som styrker din identitet, till exempel ett pass eller ID-kort. Rätten att köra med en ID-handling gäller endast under de två månader som du har på dig att hämta ut körkortet. Därefter måste du ha med dig körkortet då du kör.

Underkänt kunskapsprov

Om kunskapsprovet blir underkänt får du ett skriftligt beslut som visar inom vilka områden du inte har klarat frågorna.