Loading Laddar...
 
timrå.jpg

Utökad behörighet B

Regler för utökat B-kort

Den relativt nya behörigheten utökat B-kort eller kallat B96 började gälla den 19 januari 2013.

Denna behörighet kom till för att underlätta för dig med tex husvagn, hästtransport eller annat mindre släp.

Totalviken på ekipaget (bil+släp) blir utökat med denna behörighet från 3500 kg (B-körkort) till 4250 kg. Ska du köra tyngre ekipage behöver du ta BE-körkort, läs mer här.

Du behöver inte ansöka om något körkortstillstånd för att ta denna behörighet om du redan har B-körkort. Har du inte B-körkort kan du välja att köra upp direkt för utökad B och "få båda" körkorten samtidigt.

För att se vad som gäller för just din kombination, vilket körkort och lastvikt (bil och släp tillsammans) använd Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Utbildning

För att få ta ett utökat B-körkort krävs det ett godkänt körprov på Trafikverket. Det krävs också att du har fotograferat dig på Trafikverkets Förarprovskontor, efter provbokningen är gjord men före körprovet sker. Öppettiderna för Förarprovskontoret i Sundsvall kan du se här.

På körlektion går vi igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, manöverdel i trafiken samt körning i trafiken.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planering för utbildning utefter dina förkunskaper och om du övningskör privat med handledare. Vi bokar in körprovet på Trafikverket åt dig. Varje körlektion är 40 min lång hos oss och vi tillhandahåller både bil och färdiglsstat släp vid lektion och körprov.