Loading Laddar...
 
timrå.jpg

Motorcykel

Planera ditt MC-kort med oss 

Att köra motorcykel kräver andra kunskaper än vad som krävs för att köra personbil. Därför ställs också andra krav på dig som vill köra motorcykel. Då utbildningsperioden är säsongsbetonad är också upplägget på utbildningen lite annorlunda mot andra behörigheter. Utbildningen blir mer "intensiv" då riskutbildningarna sammanför både teorin och körningen och ställer krav på dig som förare att du jobbar parallellt med båda delarna samtidigt.

Att tänka på när du ska ta MC-kort är att en bra utbildning är en billig livförsäkring. Om du vill och har möjlighet, så är det alltid bra att ha en erfaren privat handledare. Denna får självklart också följa med på körlektionerna hos oss. Ansökan för handledartillstånd söker man hos Transportstyrelsen och kostar 50 kr per intyg.

Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist. Vi har bra kursmaterial och du får även tillgång till teorifrågor via elevcentralen. Teorin är bra att börja jobba med innan körningen, gärna redan under vintern. From våren 2016 kör vi även MC-lektoner och riskettan för MC här i Timrå.

Utbildning

I utbildningen ingår två obligatoriska riskutbildningar:

  • Riskettan är en obligatorisk teoretisk kurs om riskerna med MC-körning. Alkohol, droger, och andra riskfyllda beteenden för dig som motorcykelförare ingår i denna. Denna kan du med fördel göra innan du börjar köra (vintern) eller i början av din utbildning.

  • Risktvåan är en obligatorisk praktisk kurs om riskerna med MC-körning i praktiken. Kursen pågår en halvdag och ställer krav på dig som förare att du kan hantera motorcykeln på ett säkert sett sedan innan. Det är bra att köra några körlektioner före denna kurs.

De två riskutbildningarna måste vara godkända innan du kan skriva ditt teoriprov, och i sin tur måste teoriprovet vara godkänt innan du kan boka in ditt körprov.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen för utbildningen och vi försöker alltid planera in utbildningen så långt det går redan från början. Vanligtvis planerar vi fram till teoriprovet direkt, så utbildningen inte ska dra ut på tiden utan kännas sammanhållen.
Vid första lektionen kommer du bli intervjuad av din trafiklärare om dina tidigare erfarenheter och mål, allt för att underlätta planeringen för dig på bästa sätt. När du kört ett par lektioner hos oss kommer lärare kunna informera dig om hur många fler lektioner du kan tänkas behöva innan risktvåan och uppkörningen och därmed också en kostnadsberäkning. Mer information kan du läsa här på Sundsvalls hemsida.

Körkortsbehörigheterna på MC

  • A1 (lätt motorcykel) 16 år
  • A2 (mellanstor motorcykel) 18 år
  • A (tung motorcykel) 24 år

Har du redan ett MC-kort och vill ta en högre behörighet gäller andra regler, dessa kan du läsa mer om här